Carta d’un mestre satisfet.

Carta d’un mestre satisfet.

posted in: Mestres | 0

Ja hem passat el dia de la ballada de Gitanes. Els nervis dels assajos anaven creixent a mida que s’acosta el gran dia.

Tots volíem ensenyar el millor de nosaltres i demostrar-nos, a nosaltres mateixos, del que som capaços. I crec que tots estem satisfets de com ha anat. Vull felicitar-vos a tots per que crec que hem fet una molt bona ballada i escriure aquestes línies penso que és la millor manera de fer-ho.

La colla de petits van demostrar que s’ho estan passant bé als assajos. Encara que n’hi ha de molt molt petits, seguien els compassos de la cobla sense dificultat i, fins i tot, alguns ja demostraven el seu caràcter a l’hora de ballar. Estic segur que d’aquí uns anys els veurem fent uns salts i uns punts que ens sorprendran. Moltes felicitats a l’Alba i la Lourdes per que estant fent una feina que serà recordada.

Els infantils van deixar ben clar que ja són una colla madura. Les rectes, quadrats i distàncies ja són coses que porten a la sang i els hi surt sense pensar, ara volen més dificultat als dibuixos i balls més complexos que els facin disfrutar. La tasca que estan fent el Joan i l’Anna en aquest aspecte i en els puntejos farà d’aquesta colla una pinya que ens deixarà sempre molts bons records.

Els joves van deixar ben clar que són una colla compenetrada i que ja tenen molta experiència. Encara que aquest jovent ja fan moltes activitats (teatre, esplai, bàsquet, … i els estudis) van fer palès el seu compromís amb el Ball de Plaça. Se l’estimen i això es nota. La Rosa i el Martí tenen molt a veure amb això, s’estimen gitanes i aconsegueixen que tots ens hi trobem a gust.

Els casats i casades amb els nens i nenes. Com que aquesta colla la porto jo i també hi ballo permeteu-me que us expliqui com ho veig a títol més personal. Per als nens i nenes la tarda va ser de fàbula, van ser els protagonistes. Se’ls va vestir amb faixes, espardenyes i picarols als nens i amb uns vestits maquíssims i espardenyes a les nenes. I, aquells balls que fèiem als assajos, van prendre forma, de cop i volta, en forma d’espectacle en un pavelló ple de gent que els venien a veure. Quan se’ls hi deia que macos que estaven i que bé que ho havien fet les seves cares vessaven un somriure que intentaven amagar mirant cap a terra en un gest de vergonya. Molt bé a tots, nens i nenes dels casats, em sento molt ben pagat amb la vostra companyia.

Casat i casades! Encara que cridi molt als assajos i intenti que no ens sortim del que és estrictament el ball, la meva intenció és que us ho passeu bé aprenent i ballant Ball de Plaça. Que, durant les dues hores d’assaig, deixem estar els maldecaps de la setmana i ballem només pel motiu de sentir que ballem i ballem bé. Serveixin aquestes línies per demanar disculpes si algú s’ha sentit violentat. Jo, quan us veig a tots esbufegant, tinc la sensació que estic fent bé la feina. Com a ballador m’agrada acabar els assajos suat, que vol dir que m’he entregat i hem fet feina. No noteu que esteu ara més en forma que a finals de l’estiu? La ballada al pavelló ens va sortir molt bé, en aquest aspecte estava molt tranquil per que ja sé que sou autèntics gitanos i portàvem la lliçó ben apresa.

I per acabar queda la colla de solters. Aquest any han plegat alguns membres dels solters que portaven molts anys a la colla. Són gent que s’estimen el ball de plaça i sé que els tornarem a veure en un futur. Una salutació per a ells. Però continuem amb els solters, han reprès les regnes del Ball de Plaça i ens han demostrat que són capaços de fer-nos vibrar amb la seva vitalitat i energia. Estic segur que s’ho estan passant bé ballant. Crec que han sabut agafar la responsabilitat de fer les coses bé i han madurat molt com a colla. Veig que s’entenen molt bé entre ells i això els hi permetrà fer tot el que es proposin. Són, també, el Martí i la Rosa els que els porten als assajos. Moltes gràcies en especial a vosaltres dos per tot el temps i dedicació que ens doneu a tot el poble de Castellar.

Moltes gràcies a tothom, dansaires, mestres, pares i mares, avis i familiars i Castellarencs en general en nom del Ball de Gitanes de Castellar del Vallès, VISCA EL BALL DE PLAÇA!

Francesc Castells
Coordinador de mestres